ZDRAVA HRANA

Ideja projekta „Zdrava hrana” bila je upoznati djecu s važnošću zdrave prehrane za njihov rast i razvoj, uključiti ih u pripreme jednostavnih i zdravih jela s namirnicama koje su im potrebne u određenom razdoblju njihovog života. Prilikom rada uočile smo da određeni broj djece ne voli jesti voće.

Uključivanjem djece u pripremu zdravih obroka, poput voćne salate ili svježeg soka povećali smo motivaciju za konzumiranjem iste te samim time potaknuli djecu na iskustveno učenje. Samostalno pripremanje hrane pozitivno je djelovalo na dječje samopouzdanje, a posebno je potaklo djecu na isprobavanje različitih okusa i uživanja u jelu. Kroz projekt djeca su učila aktivno istražujući i promatrajući prostor i materijal koji ih okružuje. Interes djece za projekt se povećavao sa svakom novom aktivnošću. Djeca su se tijekom projekta krativno izražavala na različite načine, na što ih je motiviralo kreativno okruženje i dovoljno maštovitih poticaja.

  Aktivnosti s djecom

 • 1. Upoznajemo djecu sa izgledom, osobinama i vrstama voća i povrća (koristimo svježe sezonsko voće , fotografije,enciklopedije, časopise…..)
 • 2. Posjetili smo splitsku tržnicu, voćarnu….i degustirali voće koje smo kupili
 • 3. Djeca aktivno sudjeluju u pripremi ,guljenju, sjeckanju i kuhanju voća i povrća ( voćna salata, kompot, kolači,razni napitci )
 • 4. Dječije rođendane slavimo bez torte i slatkiša , umjesto toga djeca izrađuju voćne kreacije
 • 5. Izradili smo veliku tortu od papira i kartona
 • 6. U centru domaćinstva djeca su osmislila tržnicu
 • 7. Izradili smo memory igru sa slikama voća i povrća
 • 8. U kutiću opismenjavanja magnetima smo ispisivali imena voća i povrća
 • 9. Slikali smo i crtali voće i povrće te ga modelirali

DJECA PRIČAJU O ZDRAVOJ HRANI:

TEA: U hrani koja je zdrava su vitamini. Kad ih pojedemo bit ćemo jaki i brzi.

ANJA : Od vitamina ćemo biti jako zdravi i nikad nećemo biti bolesni.

MARINO: Postoje zdrave i nezdrave banane.

TOMA : Kako ti to znaš?

MARINO: Jer sam predškolac i pametan sam Ako jedeš puno nezdrave hrane bit ćeš debel i možeš umrijeti.

TOMA : Moja baka voli kuhati bakalar. To je najskuplja riba i zato je dobra.

JAN: Moja mama uvijek sprema špagete jer to najviše volim.

Roditelji su se također aktivno uključili u projekt donosili nam voće i povrće iz vlastitog vrta.Sudjelovali su u svim aktivnostima i bili su pokretači novih aktivnosti.Tako je nastala i radionica za roditelje „Zdrava hrana“ na kojoj smo zajedno sa djecom sjeckali, ribali, kuhali i pekli razne juhe , pite i kolačiće.odmah su predlagali razna jela.Nikolina mama je donijela neobičnu Meksičku tikvicu.Djeca su je promatrala, vagala i smišljala nova jela.